Videó

Videó

Farsang


 

Környezettudatos nevelés az óvodában

Miért kell takarékoskodni az árammal? Miért nem szabad feleslegesen nyitva hagyni a vízcsapot? Mire való a szelektív hulladékgyűjtés? Mimó és Csipek, valamint barátaik megválaszolták a kérdéseket.

Mimó és Csipek, valamint barátaik látogattak el a Hatvanba, a Vörösmarty téri Óvodába. Egy bábjáték hősei ők, akik segítik a környezettudatos életmód alapelveinek közvetítését. Az Európalánta Egyesület munkatársai a Széchenyi Zsigmond Könyvtár által szervezett témanap keretében tartottak bábelőadást és játszóházat. A környezettudatos életszemlélet fejlesztése a Széchenyi Zsigmond Könyvtár által kidolgozott tanórán kívüli programokon keresztül óvodások és általános iskolások számára című TÁMOP – 3.2.13-12/1-2012-0248 projekt részeként bábelőadás és játszóház keretében hívták fel az ovisok figyelmét a környezetvédelemre. Mimó és Csipek, a padlizsán és kanárisárga színekben pompázó kedvesen bumfordi mesehősök történetén keresztül közvetítették a zöld gondolatokat.

A mese elsősorban arra hívja fel a kicsik figyelmét, hogy miért kell takarékoskodni az árammal, miért nem szabad feleslegesen nyitva hagyni a vízcsapot és mire való a szelektív hulladékgyűjtés. – Az a tapasztalat, hogy nagyon könnyen átmegy az óvodásokhoz az üzenet hogy figyeljenek a szelektív hulladékgyűjtésre, a vizek, a levegő tisztaságára, a környezettudatos viselkedésre. A mese szereplői végigvezetik ezen az úton a gyereket – fogalmazott Száva Piroska, az Európalánta Egyesület Báboz Zöldre az Otthonod programjának koordinátora.

A Vörösmarty téri Óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a kicsik környezettudatos nevelésére, hiszen mint ahogy az intézmény vezetője Padányiné Kalocsai Edit fogalmazott, ha gyermekkorban rávezetik őket a helyes gondolkodásra, felnőttként is a tisztelik majd a környezetet.

Az interaktív bábelőadás után pedig természetes anyagokból és hulladékokból kézműves foglalkozáson kreatívkodtak a gyermekek.